De Looz-Corswarem

door Hans Offermans
(geplaatst in het VVKH-nieuws van januari 2007)

 

In 1985 is de Ridder Robert Route (1e editie) door de barones geopend. Om die aan te mogen leggen (o.l.v. ondergetekende) had ik haar toestemming nodig. Daarom nam ik kruiwagen Addy van de Veerdonk en ging met haar bij de barones op de thee.


Het gesprek kwam op een gegeven moment op de naam De Looz-Corswarem, waarop de barones zei, dat 'Looz' de Franse benaming is voor Borgloon in Belgisch Limburg.
Thuisgekomen zocht ik het meteen op en vond ik, vlak bij Borgloon, maar net in de provincie Luik, de plaats Corswarem. Dat staafde het voorgaande.


Wat later zag ik in het boek over de familie Van den Bogaerde van Terbrugge en van de familie De Looz-Corswarem, dat de nabijliggende plaats Niel-bij-Sint-Truiden (vanwege het graafschap Niel) ook van belang was geweest voor deze familie. Sinds 1260 was er een graaf van Niel, die in 1734 door keizer Karel VI, op grond van een genealogie die hen ten onrechte liet afstammen van de graven van Loon, de titel van hertog werd verleend. Sindsdien heten zij De Looz (= Borgloon) - Corswarem (= Korsworm) (zie 1e landkaartje). Sinds 1803 waren zij ook vorst van het soevereine vorstendom Rheina-Wolbeck (zie 2e landkaartje), dat hen werd toebedeeld als genoegdoening voor de door de Fransen afgenomen bezittingen in De Nederlanden. Hierbij is de vraag of er wel iets schadeloos viel te stellen, nadat het in 1806 reeds door Napoleon was gemediatiseerd en aan het Groothertogdom Berg toegewezen.


In 1811 werd het bij Frankrijk ingelijfd en na Napoleons nederlaag in 1813 ging het deel uitmaken van de Pruisische provincie Westfalen. De hertogen van De Looz-Corswarem kregen het gebied, maar niet de soevereiniteit terug, maar verloren het in 1827 door huwelijk aan de familie Lannoy-Clervaux.


Mijn vraag aan de lezer is deze: >>>>> Betekent dat dat die titel een titel werd zonder inhoud?


Nu weten wij waarschijnlijk wel, dat de laatste baron graag, en met enige fantasie, zijn stamboom naploos. Als we kijken in de deuropening tussen de Witte Kamer en het secreet, dan deed hij dat graag via de familie van zijn moeder (zie het wapen van de familie, zoals dat staat op de schoorsteenmantel (rechts van deze tekst) in de Ridderzaal), want zijn moeder was van hoge adel. Zij was immers een prinses, wat te zien is aan de prinselijke kroon boven het wapen.


Zo komt hij tot Philips de Goede van Bourgondië (foto links) en tot Engelbert van Nassau (foto rechts).


Zie ook eens hoe vaak het wapen van de familie De Looz-Corswarem onderaan in elke stamboom voorkomt.


Hieronder nog van elk der beide stambomen 3 iets meer gedetailleerde stukken (boven, midden en onder).

En tot slot nog een verfrissing uit Borgloon, u aangeboden op de Franse manier:

terug naar boven

Laatst aangepast (maandag, 12 oktober 2015 14:17)