Kasteelmythen en -metamorfoses

themarondleiding door Rien de Visser


door Hans Offermans
(gecorrigeerd en aangevuld door Rien de Visser)
(geplaatst in het VVKH-nieuws van augustus 2009)


Op 19 juni 2009 werden we uitvoerig rondgeleid door Rien de Visser. Hij vertelde wat er in de loop der tijd allemaal is veranderd aan de diverse ruimtes en wat er in de afgelopen decennia aan nieuwe verhalen wordt verteld waarvan het waarheidsgehalte volgens hem niet zo hoog zal zijn. Hij pleitte er wel voor om die ‘nieuwe mythen’ te blijven vertellen, maar dan met de nodige vragen erbij. Ze zeggen vooral wat van het ideaalbeeld waarvan we zelf dromen en ze worden alleen maar spannender als we ze relativeren en relateren.kasteelkleuren


Zo vertelde Rien, dat de kasteelkleuren blauw en geel pas door baron Willem zijn geïntroduceerd. Daarvoor waren onder de Van den Bogaerdes de kleuren groen en geel. Ook tegenwoordig wordt nog vrij met de kleuren omgesprongen: het blauw van het kasteel zelf is ‘bezadigder’ geworden, het blauw dat Brabants Landschap hanteert is (net als op kasteel Nemerlaer, Haaren) bijna zwart.


duiventoren


De duiventoren is pas in de 19e eeuw gebouwd op restanten van de verdwenen derde vleugel van de voorburcht.


watertoren


Het bassin in de watertoren werd gevuld met uit de gracht opgepompt water, niet met van het dak opgevangen regenwater. Het water werd in de keuken als spoelwater gebruikt.


jachtkamer

Voor de toiletten in de jachtkamer werd het dienkamertje van de Chinese eetkamer opgeofferd. Van daaruit werd via de deur in de eetkamer rechts van de schouw het eten opgediend, via de linkerdeur werd ‘afgeserveerd’. De schalen werden vanuit de Jachtkamer (die toen blauwe kamer heette) aangereikt via een doorgeefluik, waarvoor het oude vensterluik, dat nu in de grote torenkamer staat, dienst deed.


troon van Heeswijk

Op de 19e eeuwse troon of rechterstoel in de Ridderzaal zal baron Willem nooit zijn pachters hebben ontvangen: de baron had in die tijd geen pachters en bovendien verbleef hij jarenlang ver van huis en de poortwachter die iedereen moest binnenlaten heeft er nooit iets van meegekregen. Misschien heeft de baron het verhaal ooit verteld als ‘droom’.


borduurkamer / archiefkamer

De grote torenkamer (oude borduurkamer en archief) laat met het onregelmatig metselwerk en het half verzonken raam middeleeuwse geschiedenis zien en met de betonnen zolder en omtimmerde betonnen kolommen wederopbouw en eind 20e eeuwse historie.


sterfkamer

Wat we nu sterfkamer van jonker Louis noemen was, samen met een uitgebroken tussenruimte en de torenkamer met het Chinese bordjesplafond, zijn slaapappartement. De tussenruimte bestond uit een donker gangetje met links en rechts garderobekasten en een trapje naar een kleine tussenverdieping met waskamertje.


entresol

Op de entresol waren de woonvertrekken van Louis en Alberic: een dienkamertje met tourniquet, eetkamer, zitkamer (nu uit ‘medeleven’ met de blinde jonker ingericht als slaapkamer), halletje met toilet en torenkamertje met balkon.


martelwerktuigen

De martelwerktuigen behoren tot de Verzameling Van den Bogaerde, ze zullen door jonker Alberic zijn  aangekocht. Tot 1939 stonden ze in de kamer boven de poort (nadien ouderslaapkamer van familie De Visser, nu woonkamer van Sjaak en Sonja). Ze zijn in de middeleeuwen in de kelders van het kasteel dus nooit gebruikt voor het folteren van gevangenen.


foto's van Hans Offermans, behalve van de duiventoren (onbekend)
(vergrootbaar door klikken)

Laatst aangepast (woensdag, 24 februari 2016 17:20)